Pécsely

PÉCSELY, a 600 lakosú kistelepülés a Balaton-felvidék egyik legszebb részén, a Pécselyi-medencében található. Balatonfüredtől tíz, a Balatontól öt km-re Tihanytól északra fekszik.
A legősibb emberi településnyomok kb. hétezer évre nyúlnak vissza. A délnyugati-északi-északkeleti szelektől védett medence kedvező mikroklímája, valamint a Balaton-felvidék magaslatairól bőven csörgedező források és patakok évezredek óta ide vonzották az embert. Napjainkban is a szép táj, a tiszta levegő és a nyugalom az, ami várja az idelátogató turistákat.

 

 

A település gazdag történelméből kiemelkedik az egyik fő látnivaló, a középkori Zádor-vár romja. A XIV. században épült vár a túrázó, sátorozó turisták kedvelt célpontja. A várban található egy kilátó, ahonnan szép kilátás nyílik a Balatonra.

Pécsely jellemzően szőlő- és bortermelő vidék. A Zádor-vár környékén, de a környező hegyeken is szép szőlőültetvények és présházak ékesítik a tájat. Éledezik a borturizmus, az itt termelt finom nedű méltó arra, hogy a messziről jött látogató szomját oltsa. Többek között a Mészáros Pince, a Balogh Pince és a Kálmán Pince lehetőséget biztosít a borkóstolásra. A településen szeszfőzde is működik, mely a környéken termelt gyümölcsökből kiváló pálinkát készít.

Fontos turisztikai állomás a Csikós Lovasudvar, ahol a lovaglás, a panzió és az étterem mellett télen-nyáron sok egyéb szolgáltatást is biztosítanak a vendégek számára. A lovaglás szerelmesei a Vollmer Lovasudvart is felkereshetik a településen.

Meghatározó, hogy Pécsely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található. Így kiemelten fontos a természet- és környezetvédelem, melyhez kapcsolódhat az ökoturizmus.

Pécsely fő programja a minden év júliusában megrendezett Pécselyi Falunapok, mely minden alkalommal több száz érdeklődőt vonz a településre.

Pécsely, a csendes, nyugodt falu várja a pihenni és kikapcsolódásra vágyó turistákat.

Civil szervezetek: Pécselyi Sportegyesület (labdarúgás, sportlövészet, darts); Kinizsi Lovasklub; Pécselyi Polgárőr Egyesület; Balaton-felvidéki Turisztikai Közhasznú Egyesület

Intézmények: Általános Iskola; Óvoda; Háziorvos; Fogorvos; Védőnő; Kultúrház; Könyvtár

Programok: Négy Falu Találkozója (Balatonszőlős, Dörgicse, Pécsely, Vászoly); Pécselyi Falunapok; Pécselyi Várnapok

 

Képes ajánló

dorgicse_gal01.jpg

Hírlevél

Eseménynaptár

Jelenleg nincsenek események.