Balatonszőlős

BALATONSZŐLŐS, e közel hatszázötven fős kisközség festői természeti környezetben fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kapujában, a Szőlős-Pécselyi medencében, Balatonfüredtől 3 km-re. Az idelátogatók egész évben élvezhetik a táj nyújtotta lehetőségeket kerékpáron, lóháton vagy gyalogosan. A települést körülölelő lankákról egyedülálló panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Az egész évben ?nyitott pincék?, a helyi borok mellett gasztronómiai élményekkel kínálják vendégeiket családias környezetben, harmóniában a minden évszakban elbűvölő tájjal.

 

Bővebben...
 
Dörgicse
DÖRGICSE híres műemlékeiről, díjnyertes borairól, a medence nyújtotta fantasztikus panorámájáról, a természeti adottságairól és aprófalvas méretéből adódó nyugalmáról. Az ember már a legrégebbi időktől kezdve lakhatónak találta ezt a helyet. Számtalan régészeti lelet bizonyítja ezt, melyek a különböző múzeumokban találhatóak, a pattintott kövektől a bronz és avar kori leletekig. A római időkben is jelentős település volt. Feltártak temetkezési sírhelyeket, épület és vízvezeték maradványokat is. Ebben a korban már jelentős szőlőtelepítés és bortermelés volt. A bor és a híre is eljutott Rómába. Egy akkor keletkezett levélben már, mint kiváló minőségű bor tette ismertté Pannonia, a Balaton (Pelso) és településünk hírét.

 

Bővebben...
 
Pécsely

PÉCSELY, a 600 lakosú kistelepülés a Balaton-felvidék egyik legszebb részén, a Pécselyi-medencében található. Balatonfüredtől tíz, a Balatontól öt km-re Tihanytól északra fekszik.
A legősibb emberi településnyomok kb. hétezer évre nyúlnak vissza. A délnyugati-északi-északkeleti szelektől védett medence kedvező mikroklímája, valamint a Balaton-felvidék magaslatairól bőven csörgedező források és patakok évezredek óta ide vonzották az embert. Napjainkban is a szép táj, a tiszta levegő és a nyugalom az, ami várja az idelátogató turistákat.

 

Bővebben...
 
Vászoly
VÁSZOLY közel 250 lelket számláló település a Balaton északi partján, a tótól 5 km-re, a Pécselyi-medence peremén. Egész bel- és külterülete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Környezete különleges természeti és tájképi adottságokban gazdag, egyes területei kiemelt védettséget élveznek. A falut egy 1082-ben keletkezett oklevél említi először Wazol néven, a veszprémi káptalan birtokaként. Nevét valószínűleg Vazultól (Vászolytól), a tragikus sorsú Árpád-házi hercegtől kapta, aki egykor családjával a környéken élt.

 

Bővebben...
 


Képes ajánló

vaszoly_szeker.jpg

Hírlevél

Eseménynaptár

Jelenleg nincsenek események.