Dörgicse
DÖRGICSE híres műemlékeiről, díjnyertes borairól, a medence nyújtotta fantasztikus panorámájáról, a természeti adottságairól és aprófalvas méretéből adódó nyugalmáról. Az ember már a legrégebbi időktől kezdve lakhatónak találta ezt a helyet. Számtalan régészeti lelet bizonyítja ezt, melyek a különböző múzeumokban találhatóak, a pattintott kövektől a bronz és avar kori leletekig. A római időkben is jelentős település volt. Feltártak temetkezési sírhelyeket, épület és vízvezeték maradványokat is. Ebben a korban már jelentős szőlőtelepítés és bortermelés volt. A bor és a híre is eljutott Rómába. Egy akkor keletkezett levélben már, mint kiváló minőségű bor tette ismertté Pannonia, a Balaton (Pelso) és településünk hírét.

 

 

 

A jó bor terén tehát már évezredes hagyományokkal rendelkezünk.

A magyarok már a honfoglalás során megjelentek és letelepedtek itt. Erről egy néhány éve feltárt, korabeli temető és az abban talált leletek, őseink csontjai és eszközei tanúskodnak.

A kereszténység is hamar teret nyert itt, első kőtemplomunk már a XI. században felépült, a már említett római kori építmény alapjaira, köveit is felhasználva.

Az Árpád-korban 5 települést neveztek Dörgicsének, mindnek önálló kőtemploma volt, mutatva az itt élők szorgalmát és gazdagságát.

Mai közigazgatási területünkön 3 önálló település volt, mely a XX. században lett egyesítve.

Műemlékeink is híressé teszik falunkat. A három Árpád-kori műemlék templomrommal és a ma is működő 4 ?új?, több mint kétszáz éves szintén műemléki védettségűvel, összesen 7 felszentelt templomunk van. Műemlék kőhidunk, számtalan lakóház és pince mutatja be régi építészeti emlékeinket.

Bel- és külterületünk is a Nemzeti Park része, óvva műemléki és természeti értékeinket.

A dörgicsei medence tetejéről csodás panoráma nyílik a 4 km-re levő Balatonra, a szőlőterületekre, a 300 lakosú település új és megszépült házaira.

Ez a látvány, a medence zártsága a távoli panorámával, a megőrzött történelem nyugodt, de mozgalmas pihenést nyújthat az ide látogatóknak.

Kerékpáros és gyalogos turizmus, versenyszerű sportra, mászásra is felkészített sziklafal, valamint a könnyen elérhető Balaton, a kiváló borokat kínáló pincék, mind része idegenforgalmi kínálatunknak.

Legyen egyszer vendégünk és visszatérnek hozzánk!

 

 

Képes ajánló

dorgicse_20120612275.jpg

Hírlevél

Eseménynaptár

Jelenleg nincsenek események.