Balatonszőlős

BALATONSZŐLŐS, e közel hatszázötven fős kisközség festői természeti környezetben fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kapujában, a Szőlős-Pécselyi medencében, Balatonfüredtől 3 km-re. Az idelátogatók egész évben élvezhetik a táj nyújtotta lehetőségeket kerékpáron, lóháton vagy gyalogosan. A települést körülölelő lankákról egyedülálló panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Az egész évben ?nyitott pincék?, a helyi borok mellett gasztronómiai élményekkel kínálják vendégeiket családias környezetben, harmóniában a minden évszakban elbűvölő tájjal.

 

 

Balatonszőlős a Tihanyi- félsziget mögött, a Balatontól, Balatonfüredtől mintegy 4 km-re, az ún. Pécsely - Szőlősi medence keleti felében helyezkedik el. Először 1121-ben említik hitelesen. Jelenleg használatos nevét 1758-ban olvashatjuk először. Legkorábbi letelepedésre utaló nyomokat egész Balatonszőlős területén megtaláljuk. A jelenleg ismert legősibb településmaradványok az újkőkor időszakából (i.e. 3-4. század) származnak. A szegényes telepmaradványok után a rómaiak nyomait már jóval markánsabban lelhetjük fel.

Az elmúlt 2-3 évtizedben a település lakossága megkétszereződött, jelenleg is növekvő tendenciát mutat. Ez is azt bizonyítja, hogy Balatonfüred árnyékában megbúvó kis falu vonzó, élhető, lehetőségekkel, élményekkel teli életet biztosít lakóinak és emellett az idelátogató turisták is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A Balaton közelsége, nyüzsgése mellett, a vidék csendességével nyújt mindenki számára felejthetetlen élményt.

Legfontosabb rendezvényeink: februárban ?Faludisznóvágás és farsang?, július közepén ?Szőlősi Napok?, szeptemberben ?Búcsúi lecsófesztivál?.

 

Képes ajánló

vaszoly_onkormanyzat.jpg

Hírlevél

Eseménynaptár

Jelenleg nincsenek események.